ERIK J. VAN BERCUM

(Amsterdam (1947) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en werkte als grafisch ontwerper. Na mijn studie Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam was ik werkzaam als psychotherapeut, management-trainer en -consultant, training-manager bij verschillende bedrijven en was directeur van een opleidings- en organisatie-adviesbureau. Iedere vijf à zes jaar veranderde ik van funktie en werkomgeving om een nieuwe uitdaging te zoeken.
In mijn vrije tijd bleef ik tekenen en schilderen, o.a. aan de ‘Gooische Kunstacademie’. Model- en portret-tekenen en schilderen zijn mijn favoriete onderwerpen. Maar ook stadsgezichten hebben mijn interesse.
In 2003 verkochten mijn vriend Helwart en ik ons huis, namen ontslag, en vertrokken samen op ons zeiljacht de ‘Volharding’ naar de Middellandse Zee. Daar zeilden wij vijf jaar rond. Omdat de ruimte op een boot beperkt is, heb ik mij toegelegd op het aquarelleren en ontwikkelde zo een eigen stijl en techniek. Sinds enkele jaren ben ik deels woonachtig in Frankrijk (Dordogne) en beschik over een prachtig atelier. Dat biedt de mogelijkheid om op groter formaat te werken en met andere materialen.